Webcam

February 7, 2006

V průběhu ledna jsem se rozhodl zakoupit webkameru a to hned z několika důvodu. Chtěl bych se seznámit s funkčností těchto zařízení v Linuxu a zapojit se do videokonferencování. V neposlední řadě bych se rád pokusil zprovoznit monitoring prostor, pohybu osob a následný záznam. Po několikahodinovém pátrání na webu, eshopech a eBayi jsem se rozhodl ke koupi neznačkové webkamerky na eBayi za necelých 5 stovek včetně poštovného. Mezi slibovanými vlastnostmi bylo rozlišení až 800x600, snímkováni 30x za vteřinu - parametry pro mě dostačující. Jedinou neznámou tak zůstávala podpora v Linuxu. Přesto jsem objednávku risknul.

Kamerka dorazila z Hong Kongu za necelých 14 dní v obálce opatřené velkým množstvím známek ;).

Read More

Jabber a VoIP

January 20, 2006

Před několika dny provedl Google poměrně zásadní upgrade v systému Google Talku. Nejednalo se ani tak o technický, jako spíš politický krok - uvolnil možnost komunikace za pomoci XMPP protokolu. Jinými slovy - je možné si přidat do rosteru na Vašem Jabber serveru kohokoli, kdo používá Google Talk.

Ihned po přečtení zprávy začal hlodat červík naděje, jak je na tom implementace uvolněné specifikace Libjingle pro VoIP komunikaci přes Jabber a její implementace do open-source Jabber klientů. Po menším průzkumu “trhu” jsem narazil na informaci o možnosti experimentálně provozovat Libjingle v Jabber klientu Psi. Je nutné stáhnout source z darcs a zkompilovat s podporou pro Libjingle. Užitečné informace jsou též ve Wiki. Po spuštění přibude v menu ke kontaktům nabídka voice call a v chat okně ikona zvonečku.

Komunikace funguje. Zkoušel jsem volat mezi Psi na Linuxu a Google Talk klientem ve Windows. Hlavním problémem je stabilita - velice často dochází ke kompletnímu vytuhnutí na straně Psi. Volaní Psi-Psi jsem zatím netestoval.

Read More

ThinkPad Port Replicator

January 7, 2006

V polovině prosince jsem si objednal port replicator pro notebook (IBM ThinkPad X20). Na eBayi se dá sehnat za cenu kolem 500Kč včetně poštovného. Po dvou týdnech dorazil. Už na první pohled vypadala zásilka trochu podezřele - rohy pomuchlané, papírový obal obálky natržený a celý balík zapečetěný do průhledného igelitu. Na obálce se vyjímal česky psaný nápis “Došlo poškozeno”.

Read More