Volání ze zahraničí do ČR za cenu lokálního hovoru

Dnes jsem při procházení informací k VoIP na internetu narazil na velice zajímavou službu, která může ušetřit hodně peněz. Na adrese sipbroker.com se nachází služba nabízející možnost zavolat na jakýkoli SIP účet ve tvaru číslo@sip_provider za pomoci lokálních přístupových čísel v mnoha státech po celém světě.

Co to v praxi znamená?

Vysvětlím na této situaci. Jsem v Londyně v centru města bez přístupu k počítači s internetem a mám pouze mobilní telefon s místní předplacenou kartou např. od T-Mobile UK a potřebuju zavolat do ČR. Pokud bych využil služeb T-Mobile, zaplatím za minutu hovoru £1. Za pomoci SIPBroker ale mohu volat na SIP VoIP klienty za cenu lokálního hovoru - tzn. v případě Pay as you go tarifu Everyone za 12p/min.

Demonstrace na konkrétním příkladu

Potřebuji zavolat z Londýna na české čislo +420-2-45001234 u VoIP providera ha-vel. Budu proto postupovat následujícím způsobem.

  • Zjistím si číselné označení pro SIP proxy providera ha-vel (ustredna.ha-vel.cz) v Number Search na stránkach SIPBroker - *722.
  • V seznamu zemí s PSTN access najdu nejbližší přistupové číslo. V tomto případe +44-20-7100-6747.
  • V mobilu si vytvořím v telefonním seznamu nový záznam s telefonním číslem +442071006747p*722245001234#.
  • Zavolám na nově uložené telefonní číslo v seznamu a vyčkam na spojení ;).

Nevýhody

Celý postup má dvě slabší místa. První z nich je fakt, že hovor je zpoplatněn i během vyzvánění a to i v případě, že nedojde ke spojení hovoru, příp. je účastník nedostupný. Druhá nevýhoda spočívá v omezení možnosti volat pouze na čísla v rámci VoIP sítí. To je ale poměrně logické a umožnuje to bezplatný charakter služby.

Written on January 16, 2007